HTML

Fejes Attila

Friss topikok

Járni jár, de nem jut…

2011.02.25. 08:00 :: Fejes Attila

 


Nem fűzök hozzá véleményt, bármily csábító is a lehetőség.
 
A kiemelések tőlem származnak.
 
 
KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM
WEKERLE SÁNDOR ALAPKEZELŐ KÖZLEMÉNYE
 
Tisztelt Mentorok! 
 
Az Útravaló Ösztöndíjprogram célja az egyénre szabott mentorálás által a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, a fiatalok továbbtanulásának, szakma, érettségi és diploma szerzési esélyeinek javítása, valamint a természettudományos érdeklődésű tanulók tehetséggondozása. Mindezen célok megvalósulása elképzelhetetlen lenne a szakmailag jól felkészült, a nehéz sorsú gyermekek nevelése iránt elkötelezett pedagógusok nélkül. Ezúton is köszönjük, hogy szerepet vállalnak az Ösztöndíjprogram megvalósításában. Az Önök mentori munkájának eredményeként a hátrányos helyzetű, illertve a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók élete meghatározó fordulatot vehet. Az Önök személyében a diákok olyan valakire találhatnak, akitől segítséget kaphatnak tanulmányaik eredményes folytatásához, szakmájuk megszerzéséhez, általában véve egy, az érintett gyermekek számára jobb életminőség eléréséhez. Ezért az Ösztöndíjprogramban résztvevő mentorok eredményes munkáját kiegészítő ösztöndíj, ún. „sikerdíj” folyósításával ismerjük el.
 
Amint az Önök előtt is ismeretes, hazánkat az idén több természeti csapás is sújtotta: az árvíz, a vörösiszap-katasztrófa, a belvíz emberéletben, ingó- és ingatlanvagyonban hatalmas károkat okozott. A kárenyhítés, a helyreállítás igen súlyos terheket ró mindazon családokra, akik az érintett településeken élnek. Ebben a kivételesen nehéz helyzetben csak a nemzeti összefogás hozhat eredményt, amely összefogásból az oktatási ágazat sem hiányozhat: az Útravaló Ösztöndíjprogram 2010. évi költségvetéséből zárolásra került összegből mindazon családok részesülnek, akik a természeti csapás sújtotta országrészeken élnek. Körükben számos olyan gyermek él, aki – nem ritkán már évek óta – részesül az Útravaló Ösztöndíjprogram támogatásában.
 
Amikor döntenünk kellett, hogy a Program költségvetéséből mely kifizetéseket hagyjuk el, úgy gondoltuk, hogy a nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű diákok ösztöndíja, valamint a mentorok áldozatos munkájáért járó ösztöndíj kifizetése semmiképpen nem maradhat el. Így a kivételes helyzetre való tekintettel − az eredményes mentori tevékenységért járó, teljesen megérdemelt − mentori kiegészítő ösztöndíjak, illetve a pályázaton nyertes közoktatási intézmények lebonyolítási költségeihez való hozzájárulás kifizetése marad el az idei esztendőben.
 
Arra törekszünk, hogy a jövő év folyamán a közoktatásban részt vevő, szociálisan nehéz helyzetben lévő tanulók iskolai rendszerből történő lemorzsolódásának csökkentése, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek esélyegyenlőségének elősegítése érdekében megújuló támogatási rendszer keretében megteremtsük a feltételeit annak, hogy az érintett tanulók érdekében végzett eredményes mentori tevékenység szakmai és anyagi elismerése megtörténjék.
 
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
 

 

4 komment

Címkék: útravaló ösztöndíj mentori kifizetések elmaradása nemzeti erőforrás minisztérium közleménye

A bejegyzés trackback címe:

https://fejesattila.blog.hu/api/trackback/id/tr382689333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.02.25. 19:45:11

asszem a KIEGÉSZÍTŐ szó lesz a kulcsa a rejtélynek (?)

Flea 2011.02.26. 11:16:04

Mert megszorítások nincsenek, hanem nemzeti összefogás van...

Fejes Attila · http://fejesattila.blog.hu/ 2011.02.26. 13:35:19

@Nick_:

fejesattila.blog.hu/2010/11/10/human_kiserlet_a_magyar_kozoktatasban

Az utóbbi évek rossz hagyományává vált, hogy kiegészítő normatívákra külön kellett pályázni. Értelme nem volt, ha csak az nem, hogy az elalvó intézmények és fenntartók számára nem kellett ezeket az összegeket automatikusan kifizetni. (Pl: IPR)
süti beállítások módosítása